Spirální stabilizace páteře a její využití u vertebropatů - Kořínková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce pojednává o problematice bolesti zad a možnosti její léčby podle metody Spirální stabilizace páteře. Práce je rozdělena na část praktickou a teoretickou. Teoretická část se zabývá obecně anatomií páteře, funkčními i degenerativními příčinami bolesti a nejčastěji využívanými koncepty vhodnými k léčbě. Další kapitola teoretické části popisuje samotnou metodu. V této části, jsou popsány základní svalové řetězce, obecné principy, zásady cvičení a cviky. Praktická část byla prováděna formou kvalitativního výzkumu. Výzkum zahrnuje čtyři pacientky, se kterými terapie probíhala dle kurzu 1A, B. Do terapie bylo zahrnuto i manuální ošetření měkkých tkání. Praktická část se skládá z popisu využitých metodik při vyšetřování. Dále zahrnuje kazuistiky, které obsahují vstupní i výstupní vyšetření a průběhy terapií. Z celkových průběhů terapie, je patrné, že metoda není vhodná pro všechny, protože pacienti neumí pracovat s vlastním tělem. Praktická část byla ukončena výstupním vyšetřením pacientů, ze kterých jsou vidět patrné změny na jejich postuře. Práce má dva cíle. Prvním cílem je zmapovat možnosti fyzioterapie při léčbě vertebropatie. Druhým cílem je zjistit, jak metoda Spirální stabilizace ovlivní při využití v terapii stav pacienta. Dle mého názoru byly oba cíle splněny.
Spiral stabilization of spine and its use for verthebropaths
Keywords: Spirální stabilizace páteře; SM systém; bolest zad; vertebropatie; Spiral stabilization of spine; SM system; back pain; vertebropathy