Průřezové téma "Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech" z pohledu zeměpisu na 2. stupni ZŠ - Švecová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem diplomové práce je bližší analýza průřezového tématu ?Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech? na 2. stupni ZŠ z pohledu zeměpisu. První část práce se zabývá postavením a významem tohoto průřezového tématu v RVP ZV, především s důrazem na zeměpisné vzdělávání, a shrnuje dosavadní zkušenosti s jeho výukou jednak na pilotních základních školách a také podle výsledků dotazníkového šetření na základních školách v místě mého bydliště. Ve druhé části diplomové práce navrhuji vlastní přístup k výuce průřezového tématu ?Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech? na 2. stupni ZŠ z pohledu učitele zeměpisu s ohledem na nové tendence ve vzdělávání. Učební materiál je koncipován do podoby pracovní učebnice a pro vyučující je také k dispozici metodická příručka propojená s touto učebnicí.
The cross-curricural subject "Education towards Thinking in European and Global Context" from the perspective of geography at the second stage at the elementary school
Keywords: Průřezové téma Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech; zeměpisná výuka; pracovní učebnice; metodická příručka.; Cross-curricural subject Education towards Thinking in European and Global Context; geography education; workbook; methodological guide.