Zpracování podkladů pro budoucí projekt studie revitalizace malého vodního toku v zemědělské krajině - Zábranská, Dora (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá zpracováním podkladů pro návrh studie revitalizace Měkyneckého potoka. V práci jsou rozebrány hydrologické, klimatické, pedologické, geomorfologické a geologické podmínky v povodí. Popsán je rovněž land use povodí a prvky územního systému ekologické stability. Zahrnut je také průzkum a výpočet eroze na zemědělských pozemcích. Dále je pak zhodnocen vegetační doprovod vodního toku pomocí metody QBR. Pro potřeby návrhu revitalizační akce byla část vodního toku rozdělena na čtyři úseky, které jsou podrobně popsány. Literární rešerše se zabývá úpravami vodních toků, které byly v minulosti provedeny a jejich negativními dopady na vodní režim krajiny. Déle rozebírá samotnou revitalizaci vodních toků a jednotlivé revitalizační úpravy. Zahrnut je také přehled podkladů, které by měly být před zahájením přípravy projektové dokumentace shromážděny a vyhodnoceny.
Processing of documents for future project of small water course restoration in the agriculturally used landscape
Keywords: povodí; vodní tok; revitalizace; Měkynecký potok; eroze; catchment basin; watercourse; restoration; Měkynecký stream; erosion