Využití moderních kompozitních materiálů ve sportovním odvětví - Písačka, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím moderních kompozitních materiálů ve spor-tovním odvětví. Zpracována je jako učební text, který by mohl být využit jako podpůrné nebo doplňkové učivo k předmětu Materiály a technologie I. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, které jsou dále členěny na podkapitoly. V úvodu první části bakalářské práce je uvedena historie, která objasňuje vývoj kompozitů v průběhu lidské historie. Následuje kapitola základní charakteristiky kompo-zitů, ve které jsou uvedeny různé definice kompozitu a vysvětlen pojem synergický jev. Následující kapitola pojednává o nejvýznamnějších matricích na bázi plastů, které jsou rozděleny na matrice reaktoplastické a termoplastické. Nedílnou součástí jsou vlastnosti jednotlivých materiálů a jejich využití ve výrobě. Vše je doplněno o názorné obrázky. Druhá část bakalářské práce je zaměřena na praktické použití ve sportovním od-větví a to ve sportovním letectví, v lyžařství, ve sportovní lukostřelbě, na výrobu hoke-jových holí, v cyklistice, v kanoistice a ve fotbale. Zde je uvedena výroba, použitelnost, přednosti a nedostatky. V následující kapitole jsou uvedeny cenové relace zmíněného sportovního vybavení s porovnáním konvenčních a kompozitních materiálů. Součástí druhé části je budoucnost kompozitních materiálů, kde je diskutováno o jejich nynějším a budoucím využití. V rámci budoucnosti kompozitních materiálů se po-jednává i o využití přírodních vláken.
Use of modern composite materials in the sports industry
Keywords: kompozitní materiály; matrice; disperze; izotropie; anizotropie; composite materials; matrix; dispersion; isotropy; anisotropy