Význam tance v historii a dnes - Bystrická, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá objevováním významu tance v živote človeka v historii a dnes. Práce je zaměřena na tanec v oblasti volného času a jeho terapeutického využití. Popisuje vývoj tance od dob, kdy o něm máme první zmínky a jeho význam v živote tehdejšího člověka. První část práce je zaměřena na historii tance v Čechách i zahraničí. Kapitoly mapují časový horizont tance od období antiky až po současnost. Ve vyznačených obdobích se snaží vyzdvihnout význam tance, který byl v konkrétním období tanci přisuzován. Druhá cást práce je zamerena na význam tance jako volnocasové aktivity se zaměřením na současný trend a to - břišní tance. Poslední část diplomové práce se zaměřuje na význam tance jako terapeutického prostředku v tanečně-pohybové terapii.
The Importance of Dance in the History and Today
Keywords: tanec; volný čas; historie tance; taneční terapie; význam tance; význam a funkce tance ve volném čase; rytmus v živote člověka; moderní tanec; tělesnost; dance; leisure; history of dance; dance therapy; importance of dance; meaning and purposes of dance during leisure time; the rhythm in human body; modern dance; corporeality.