Hydronymie povodí horního toku Lužnice - Havrda, Michal (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním posláním naší studie je lexikografické zpracování jmen vodních toků v povodí horní Lužnice. S ohledem na lokalizaci předmětného území na rozhraní česky a německy hovořícího teritoria i nedostatečně zpracovaná metodologická východiska v české lingvistice vycházíme zejména z komplexních teoretických přístupů německých, reflektujících společné etymologické kořeny evropské hydronymie, a slovenských, které usilují o moderní mezinárodní zpracování hydronym podle jednotné, závazné metodiky lexikografického projektu Hydronymia Europaea. Vodní jména, excerpovaná zejména z archivních i současných map, jsou bez ohledu na zdrojový jazyk klasifikována podle univerzálního sémantického třídiče hydronym V. Šmilauera a M. Frydricha. Vedle ověření aplikovatelnosti přejaté zahraniční metodiky na českou hydronymii práce přináší dílčí návrhy na její inovaci napomáhající k uživatelsky přívětivějšímu využití slovníku vodních jmen.
Hydronymy of the Upper Luznice River Basin
Keywords: Deutsches Gewässernamenbuch; hydrografické členění; hydronyma; Hydronymia Europaea; Hydronymia Slovaciae; lexikografie; Lužnice; M. Frydrich; povodí; propria; Vitorazsko; V. Šmilauer; Deutsches Gewässernamenbuch; Hydrographic Segmentation; Hydronymia Europaea; Hydronymia Slovaciae; Hydronyms; Lexicography; Luznice; M. Frydrich; Propria; River Basins; Vitoraz Area; V. Smilauer