Problematika samostatného venkovního pohybu osob se zrakovým postižením (zmapování trasy v Českých Budějovicích: sídliště Máj - budova magistrátu) - Janoušková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce nás informuje o problematice samostatného venkovního pohybu zrakově postižených osob a analyzuje podmínky jejich bezpečného pohybu. Seznamuje s dělením zrakových vad, charakteristikou zrakového postižení a jeho vlivu na prostorovou orientaci a také o možnostech speciálně-pedagogického vzdělávání jednoho z procesů rehabilitace u osob se ztrátou zraku. Práce hodnotí podmínky bezpečného pohybu na současných komunikacích a způsoby orientace v exteriéru, dále jaký druh překážek komplikuje zrakově postiženým jedincům pohyb a s jakým typem technických pomůcek je umožněna jejich orientace v prostoru. Poznatky budou dále využívány pro nácvik bezpečného a samostatného pohybu a také pro plánování trasy v obecně prospěšné společnosti Tyflokabinetu v Českých Budějovicích.
The issue of visually - handicapped people and their independent movement outside ( the mapping of the route in České Budějovice: the housing estate Máj -
Keywords: Zrak; zrakové vady; zraková postižení; rehabilitace; prostorová orientace a samostatný pohyb; technické podmínky; Tyflokabinet.; Vision; visual defects; visual impairment; rehabilitation; spatial orientation and independent movement; technical conditions; Tyflokabinet.