Vliv pratotechniky na druhovou skladbu a pícninářské charakteristiky vybraných travních porostů. - Haškovcová, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce je posoudit vliv sečení a pastvy s různou frekvencí a hnojení na druhovou skladbu, pícninářskou hodnotu a produkci biomasy. Pokus byl prováděn u obce Hrazany, okres Písek v roce 2017. Na těchto pozemcích byly sledovány ekologické podmínky travních porostů, termíny a intenzita využívání, produkce biomasy, botanická skladba a druhová diverzita. Získaná data byla využita pro výpočet Hillova indexu diverzity, výpočet zatížení pastvin a výpočet výnosu v sušině. Nehnojené pozemky dosahují nejnižších výnosů. Nejvíce trav se nachází na pozemku hnojeném močůvkou. Nejmenší disturbance a nedopasky se objevují na pastvině s oplůtkovou pastvou. Hodnoty byly statisticky zpracovány.
The influence of pratotechnical way of use on species composition and characteristics of selected permanent grasslands.
Keywords: Pastva; sečení; druhová diverzita; zatížení pastviny; hnojení; biodiverzita; pícninářské charakteristiky.; Pasture; swing; species diversity; grazingload; fertilizer; biodiverzity; forage characteristics.