Significance, Influence and Signs of Consumerism Among Czech Children and Adolescents - Jochmannová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá tématem konzumerismu a konzumního chování se zaměřením na děti a mládež. Tato práce je rozdělena do dvou hlavních částí: teoretické a praktické. Teoretická část se věnuje popisu vývoje konzumního chování a faktorů, které jej ovlivňují, jako sociální skupiny nebo reklama. Zároveň se zabývá dětskému vnímání značek a jak značky ovlivňují jejich konzumní chování. Popisuje důležitost spotřebitelského vzdělávání v rámci vzdělávacího systému České republiky. Zároveň se zabývá systémy a možnostmi spotřebitelského vzdělávání v širším kontextu Evropské unie a dalších organizací. Praktická část obsahuje plán hodiny spotřebitelské výchovy a pilotní případovou studii zabývající se konzumním chováním vybrané skupiny českých dětí. Tato pilotní případová studie byla zacílena na dvě výzkumné otázky: Co pro děti znamenají značky? Projevují děti skrze své preference a konzumní chování znaky konzumerismu? Závěry této studie jsou zde popsány také.
Significance, Influence and Signs of Consumerism Among Czech Children and Adolescents
Keywords: konzumní chování; konzumerismus; dětské preference; Česká republika; spotřebitelské vzdělávání; reklama; vliv rodičů; vliv vrstevníků; consumer behaviour; consumerism; children's preferences; Czech Republic; consumer education; advertising; parents' influence; peer influence