Česko-německé vztahy v Českých Budějovicích na počátku 20. století ve světle českobudějovického německého tisku (Českobudějovický pakt) - Bestrejková, Romana (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá problematikou česko-německých vztahů. Svou pozornost zaměřuji především na téma česko-německé vyrovnání v Českých Budějovicích v desetiletích kolem přelomu 19. století a 20. století. Zmiňované období tvořilo významnou část českých dějin a mělo svůj specifický průběh na českém jihu i v jeho metropoli. Práce se skládá ze šesti kapitol. První kapitola podává celkový obraz o životě v Českých Budějovicích v rozmezí daného období, druhá kapitola popisuje charakteristiku německy psaného českobudějovického tisku a třetí kapitola informuje o tehdejších vztazích mezi českobudějovickými Čechy a Němci. V hlavní části práce se věnuji celkové politické situaci ve městě na přelomu 19. a 20. století. Předposlední kapitola se týká vývoje česko-německého vyrovnání a popisuje kroky vedoucí k prosazení Českobudějovického paktu, který obsahoval úpravy národnostních poměrů ve městě formou zemského zákona. V šesté, a zároveň, poslední kapitole se stručně zmiňuji také o školství, které hrálo v dějinách Českých Budějovic důležitou roli. V závěru shrnuji výsledky celého výzkumu, po nichž následuje seznam použitých pramenů, literatury a prezentace příloh.
Czech-German relations in České Budějovice in the early 20th century, in the light of České Budějovice´s German press (Českobudějovický pakt)
Keywords: 20. století České Budějovice Češi a Němci německý tisk česko-německé vyrovnání Českobudějovický pakt školství spolky; 20th century; České Budějovice; Czechs and Germans; Germanpress; Czech-German settlement; Českobudějovický pakt; education system; associations