Revize literárních údajů o výskytu zubra evropského (Bison bonasus) ve středním a pozdním holocénu (9 tis. BP až současnost) - Mourková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá výskytem zubra evropského v období středního a pozdního holocénu (9 tis. BP až současnost), shrnuje základní informace o zubrovi jako druhu, jeho výskytu a potravních preferencích. Zahrnuje jím obývaná a preferovaná prostředí a mapuje jeho areál. Vysvětluje význam jeho ochrany a přínosy pro ochranu přírody. Vytváří přehled o přímých (kosterní nálezy, věrohodné lit. údaje) a nepřímých (artefakty apod.) důkazech mapující jeho historický výskyt.
Revision of literature data on the occurrence of the European bison (\{Bison bonasus}) in the middle and late Holocene (9 thousand BP to the present)
Keywords: Bison bonasus; zubr evropský; holocén; Bovidae; Bison bonasus; Holocene; Bovidae