Patologické hráčství a jeho vybrané aspekty - Žahourková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2014)
Patologické hráčství je jedním z mnoha druhů závislosti, se kterým se setkáváme dnes a denně. Je to celospolečenský problém, jehož obětí se může stát téměř každý z nás. V současné době je zapotřebí i tomuto druhu závislosti čelit a to již jak v rámci prevence a další osvětové činnosti, ale i v rámci léčebných postupů a programů u osob, které již závislosti zcela propadli a chtějí se opět vrátit do běžného života. Je nepochybné, že v rámci dané problematiky je nutné obracet svou pozornost zejména na nejmladší generace a věnovat větší pozornost nebezpečím a rizikům spojeným s hráčskou závislostí. Jednu ze zásadních rolí v dané problematice sehrávají negativní vlivy na rodinu, školu, zaměstnání a zdraví patologických hráčů. Na začátku práce jsou definovány základní pojmy, které je vždy nutné na začátku práce vymezit, neboť se budeme s těmito pojmy i nadále setkávat. Tato práce věnuje pozornost zejména příčinám patologického hráčství a jeho dopadům, a v další části práce se zabývám nejohroženějšími skupinami lidí tímto problémem. V závěru práce pak popisuji prevenci, její členění, formy a druhy preventivních opatření, třídění prevence podle jednotlivých metod a úrovní aktivit. Cílem bakalářské práce je v obecné rovině se zabývat základními pojmy, zmapovat dostupné informace o tomto druhu závislosti a pokusit se o zhodnocení jejího vývoje a současné situace. Dále pak jsem se v rámci své práce věnovala problému řešení následků patologického hráčství, zapojení společnosti do tohoto procesu, zlepšení vzájemné komunikace mezi subjekty a především ochraně společnosti v rámci prevence. V praktické části práce jsem použila metodu kvantitativního výzkumu, která byla provedena formou dotazníku, který byl anonymní. Vycházela jsem z předem připraveného souboru 10 otázek. Výsledky zkoumání jsem zapracovala do grafů, jež jsou součástí praktické části mé práce. Na základě uskutečněného výzkumu pomocí dotazníků byly potvrzeny mnou vymezené hypotézy týkající se dané problematiky. Odpověďmi na jednotlivé otázky v dotazníku byl získán ucelenější přehled o zkušenostech a negativních dopadech patologických hráčů a možných preventivních opatřeních, která by v kladném slova smyslu zlepšily stávající stav sledovaných skupin osob, jejich rodin a dětí.
Pathological gambling and his choose aspect
Keywords: patologické hráčství; hazardní hra; závislost; craving (bažení); prevence; gambling; gambling game; compulsive behavior; craving; preventive