Problematika mikroskopických hub u pšenice - Hortová, Bronislava (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo sledování přirozeného výskytu, frekvence a druhové diverzity mikroskopických hub. Výskyt byl hodnocen v závislosti s jednotlivými faktory prostředí (půdní reakce, způsob hospodaření, plodina, geografická poloha). Pokusnou plodinou byla pšenice, jednalo se o odrůdy Ebi, Alka, Meritto, Aranka a Zuzana. Vzorky pšenice pocházely ze tří stanovišť - Lukavec, Praha-Ruzyně a České Budějovice. Sledování četnosti výskytu mikroskopických hub bylo zaměřeno především na houby rodu Fusarium. Výskyt byl sledován z hlediska vlivu stanovištních podmínek, předplodiny, pěstebního systému a průběhu počasí v daném roce. Vedlejším pokusem bylo stanovení některých výnosových ukazatelů. Jednalo se o stanovení klíčivosti, hmotnosti tisíce semen (HTS) a objemové hmotnosti (OH).
Problems Microscopic fungi of wheat
Keywords: pšenice; mikroskopické houby; faktory prostředí; wheat; microscopic fungi; environmentals factors