KVALITA ŽIVOTA PODMÍNĚNÁ ZDRAVÍM (HRQOL) U PORUCH PŘÍJMU POTRAVY - Račanská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce ‚Kvalita života podmíněná zdravím (HRQoL) u poruch příjmu potravy'' je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je rozebírána problematika poruch příjmu potravy. Je zaměřena zejména na její dvě základní formy, mentální anorexii a mentální bulimii, což jsou nemoci způsobené nedostatečnou výživou. Dále se zabývá historií, příznaky, příčinami, léčbou, průběhem, prognózou a komplikacemi, které z těchto poruch vyplývají, včetně hlavních diagnostických kritérií a údaji o prevalenci. Obě tyto onemocnění postihují ženy více než muže. Mentální anorexie se nejvíce projevuje mezi 14. a 15. rokem života, mentální bulimie ve věku 13 - 20 let. Praktická část je zaměřena na vyhodnocení dotazníků SF-36, kde ověřuji hypotézy, jak poruchy příjmu potravy ovlivňují kvalitu života jejich nositelů a jak jsou změny kvality života závislé na stupni vzdělání. Zjištěné výsledky ukazují na rozdíl mezi nemocnými a zdravými jedinci a také na to, že úroveň vzdělání hraje svou roli.
HEALTH RELATED QUALITY OF LIFE (HRQoL) IN EATING DISORDERS
Keywords: Kvalita života; HRQoL - Kvalita života podmíněná zdravím; SF - 36; Poruchy příjmu potravy; Mentální anorexie; Mentální bulimie; Quality of Life; HRQoL - Health Related Quality of Life; SF - 36; Eating Disorders; Mental anorexia; Mental bulimia