PSYCHICKÁ DEPRIVACE VE STÁŘÍ Pokus o aplikaci vývojově psychologické teorie Josefa Langmeiera a Zdeňka Matějčka - Bernardová, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá problematikou psychické deprivace v dětství a ve stáří. Teoretická část reflektuje Langmeierovu/Matějčkovu teorii psychické deprivace v dětství, období stáří a problematiku z hlediska filosofie výchovy. Praktická část je pokusem o aplikaci teorie psychické deprivace v dětství na období stáří. V závěru jsou formulovány odůvodněné předpoklady, které opravňují k formulaci hypotéz o podobnosti psychické deprivace v dětství a ve stáří a možnostech výchovy pro jejich prevenci a nápravu jako podklady pro následný kvalitativní výzkum. Jeho výsledky by mohly vést ke zkvalitnění dosavadního modelu ústavní péče o starého člověka, potvrdit oprávněnost pedagogického doprovázení ve všech etapách životní cesty a potvrdit dosud nedoceněný význam existencionalisticky pojaté výchovy.
Psychological deprivation in old age. Effort to apply developmental psychological theory of Josef Langmeier and Zdeněk Matějček.
Keywords: dětství; existenciální model výchovy; filosofie výchovy; psychická deprivace; stáří; výchova jako péče o duši; základní psychické potřeby; Josef Langmeier; Zdeněk Matějček; childhood; existential model of education; philosophy of education; psychological deprivation; old age; education as care of the soul; basal psychological needs; Josef Langmeier; Zdeněk Matějček