Rehabilitační ošetřovatelství o pacienty po CMP - Šťastná, Edita (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce s názvem "Rehabilitační ošetřovatelství o pacienty po cévní mozkové příhodě" je prací teoretickou, která se snaží zachytit a popsat co nejvíce o rehabilitačním ošetřovatelství a specifikách péče o pacienty po cévní mozkové příhodě. Rehabilitační ošetřovatelství významným způsobem ovlivňuje kvalitu života pacientů. Hlavním cílem ošetřovatelské péče o tyto pacienty je prevence dekubitů, svalových kontraktur, polohování, včasná vertikalizace, kondiční, pasivní, dechové cvičení a zajištění psychické pohody. Neméně důležité jsou prvky bazální stimulace a kinestetické mobilizace, které podporují aktivitu pacienta. Cílem snahy při zpracování této práce bylo zmapovat a zjistit všechny podrobnosti nejen o rehabilitačním ošetřovatelství, ale také o oblastech, které ovlivňují vznik a rozvoj cévní mozkové příhody a tím i kvalitu života samotného pacienta. Výskyt CMP se zvyšuje se stoupajícím věkem, a proto se s postupným nárůstem populace seniorů bude zvyšovat i výskyt tohoto onemocnění. Velmi významná je prevence vzniku, která začíná právě edukací veřejnosti, pokračuje přednemocniční organizací a navazuje na ni kvalitní léčba ve zdravotnickém zařízení. V dnešní uspěchané době bychom měli pečovat o své zdraví a reagovat na signály našeho organismu. Právě u cévní mozkové příhody je důležitá včasná diagnostika, okamžitá léčba a kvalitní rehabilitace. Součástí komplexní cerebrovaskulární péče je multidisciplinární tým, který spolupracuje a navzájem se doplňuje. Snahou této práce je poukázat na význam rehabilitačního ošetřovatelství v péči o pacienty po CMP, popsat spolupráci multidisciplinárního týmu a rodiny. Bakalářská práce bude podkladem pro seminář na toto téma, který je součásti vzdělávání na rehabilitačním oddělení.
Rehabilitation nursing of patients after CVA
Keywords: rehabilitace; ošetřovatelství; pacient; cévní mozková příhoda; péče; rehabilitation; nursing; patient; cerebrovascular accident; care