Připravenost učitelů mateřských škol na dítě s odlišným mateřským jazykem - Jůzová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jak jsou učitelé mateřských škol připraveni na práci s dětmi s odlišným mateřským jazykem. Teoretická část se zabývá vysvětlením, kdo je to dítě s odlišným mateřským jazykem a dalších pojmů spojených s tímto tématem. Dále je teoretická část věnovaná adaptaci a začleňování dětí s odlišným mateřským jazykem do mateřské školy a jejich jazykovému rozvoji. V praktické části je popisován a vyhodnocován kvalitativní výzkum. K výzkumu byla použita metoda rozhovoru. Rozhovory byly vedeny s učitelkami mateřských škol v Českých Budějovicích, které mají zkušenosti s dětmi s odlišným mateřským jazykem v kolektivu české mateřské školy.
The preparedness of kindergarten teachers for the child with a different mother tongue
Keywords: Dítě; odlišný mateřský jazyk; mateřská škola; pedagog; jazyková podpora; Child; Foreign mother tongue; Kindergarten; Teacher; Linguistic support