Porovnání vybraných metod výpočtu základního odtoku na malém povodí a zhodnocení vlivu základního odtoku na koncentrace dusíku v celkovém odtoku - Maierová, Monika (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce je zaměřena na vybrané metody výpočtu základního odtoku na malém povodí označovaném jako povodí P6, které náleží do povodí Kopaninského toku a zhodnocení vlivu základního odtoku na koncentrace dusičnanového dusíku v celkovém odtoku. V práci je také rozebrán celkový, povrchový a podpovrchový odtok s jeho podrobným dělením. Dále byly podrobně popsány vybrané a použité metody pro separaci základního odtoku s jejich vzájemným porovnáním. Předmětem zájmu byl celkový dusík v podzemních vodách. Metody separace základního odtoku jsou popsány s ohledem na obsah sloučenin dusíku, které představují prakticky nejrozšířenější typ znečištění podzemních vod používaných jako zdroje pitné vody.
Comparison of selected methods of calculating of the basic runoff in a small watershed and evaluation of the basic runoff effect to the concentrations of nitrogen in total runoff
Keywords: hydrologický cyklus; hydrologická bilance; podzemní voda; odtok; metody separace základního odtoku; dusík; dusičnany; dusitany; amoniakální dusík; hydrological cycle; water balance; groundwater; outflow; basic baseflow separation methods; nitrogen; nitrates; nitrites; ammonia nitrogen