Diagnostika vybraných prekonceptů k technické výchově žáků 4. a 5. tříd ZŠ - Davídková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá diagnostikou vybraných prekonceptů (surovina, modelovací hmoty, textilní materiály, energie, technika) u žáků 4.a 5. tříd ZŠ a snaží se navrhnout nové učební strategie předmětu Praktické činnosti tak, aby výuka technické výchovy byla co nejefektivnější. Teoretická část je zaměřena na vývoj osobnosti, vzdělání, různá pojetí výuky, roli učitele, charakteristiku prekonceptů a jejich diagnostiku a dále na technickou výchovu a její vymezení v Rámcovém vzdělávacím programu. V praktické části uvádím informace o provedeném výzkumu, zpracování jeho výsledků a vyvozené závěry.
Diagnosis of selected pre-concepts of technical education within the pupils of the 4th and 5th class at a primary school
Keywords: Prekoncept; konstruktivismus; technická výchova; diagnostika prekonceptů; Pre-concept; constructivism; technical education; pre-concept diagnosis