Diagnostika Helicobactera pylori pomocí histologického a imunohistochemického vyšetření - Burdová, Anna (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním tématem této bakalářské práce je bakterie Helicobacter pylori (HP), její výskyt v žaludeční sliznici a způsob její diagnostiky v laboratoři pomocí histologického a imunohistochemického vyšetření. V teoretické části se zabývám samotnou bakterií, její morfologií a hlavně diagnostikou. Způsobů, jak zjistit přítomnost této bakterie, je mnoho, nejčastější rozdělení je na invazivní testy, kam řadíme histologické vyšetření, kultivaci a ureázový test, a neinvazivní testy, kde můžeme využít sérologii a dechové testy. Popisuji zde také anatomii a histologickou stavbu žaludku a poté navazuji na patologii žaludku, kde jsem se zaměřila na nejčastější onemocnění způsobené Helicobacterem pylori, akutní a chronické gastritidy a nádory žaludku. Je zde zahrnut celý proces histologického vyšetření, od příjmu vzorku na oddělení, přes fixaci s příklady různých fixačních prostředků, k zalévání, krájení a barvení, kde popisuji i druhy barvení, které jsou využité v praktické části. Na konci teoretické části se zabývám i tématem imunohistochemie. Jedním z cílů praktické části je osvojení si základního rutinního barvení Hematoxylin eosin, speciálního barvení Giemsa a imunohistochemického vyšetření antigenu pomocí polyklonální protilátky Anti-Helicobacter pylori. Dalším cílem je zmapování výskytu infekce Helicobacter pylori dle věkových skupin, pohlaví vyšetřovaných pacientů a ročního období. Stanovila jsem si dvě výzkumné otázky, které bych ráda zodpověděla. Výsledky vyšetření 38 žaludečních biopsií získaných v roce 2022 budou statisticky zpracovány a doplněny mikrofotografiemi vybraných vzorků.
Diagnostics of Helicobacter pylori using histological and immunohistochemical examination
Keywords: Helicobacter pylori; histologie; Giemsa; imunohistochemie; žaludek; gastritida; histologické vyšetření; Helicobacter pylori; histology; Giemsa; immunohistochemistry; stomach; gastritis; hystological examination