Životní styl měšťanů ve středověkých Českých Budějovicích. Analýza archeologického materiálu z Hroznové ulice, domu čp. 23 - Kocina, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce je rozšířit poznání o historické hmotné kultuře měšťanstva v centru Českých Budějovic. Analýza je zaměřena na užitkovou keramiku a další materie, získané během záchranného archeologického výzkumu z parcely domu v Hroznové ulici čp. 23. Na studovaném souboru budou sledovány morfologické a výrobně technologické prvky, které poslouží ke zhodnocení vývoje a proměn hmotné kultury středověkého města.
The lifestyle of burghers in the medieval town of České Budějovice. An analysis of archaeological material from Hroznová Street, house no. 23
Keywords: středověk; hmotná kultura; středověká keramika; kachle; městská parcela; České Budějovice; middle ages; material culture; medieval pottery; ceramic tiles; urban plot; České Budějovice