Rozvedení křesťané v katolické církvi - Vítová, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je zaměřena na rozvedené křesťany v katolické církvi. Teoretická část se zabývá rozvodovou problematikou z pohledu sociologie a psychologie; z pohledu katolické církve; z pohledu sekulárního a církevního práva. Součástí praktické části jsou jednak konkrétní statistické údaje, ale především výzkumná studie, zaměřená přímo na skupinu rozvedených křesťanů, na jejich životní situaci vyplývající z rozpadu církevně uzavřeného manželství; na vnímání víry a prožívání křesťanského společenství těchto lidí v rodinách i příslušných farnostech.
Divorced Christians in Catholic Church
Keywords: rozvedení křesťané; manželství; rozvod; zneplatnění manželství; ?odloučení manželů při zachování manželského pouta?; sekulární právo; manželské právo katolické církve; církevní soud.; divorced Christians; marriage; divorce; invalidation of marriage; seclusion of man and wife by preservation of matrimonial bond; secular law; Catholic church matrimonial law; ecclesiastical court.