Bolest jako ošetřovatelský problém - Matiko, Erika (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce "Bolest jako ošetřovatelský problém" se zabývá bolestí, jež je většinou jedním z prvních příznaků onemocnění. Člověk se s bolestí setkává po celý život. Její vnímání a prožívání je pro každého jedince zcela individuální. Bolest zhoršuje kvalitu života člověka jak po stránce emocionální, tělesné, tak i duševní. Narušená kvalita života se vyskytuje zejména u chronické bolesti. Chronická bolest je totiž stav, který trvá déle než tři až šest měsíců a její příčina není vždy známá. Z optimisticky vyrovnaného člověka dokáže chronická bolest udělat člověka zcela podrážděného a deprimovaného. Změna celkového stavu pacienta trpícího chronickou bolestí tak může narušit jeho vztah ke zdravotnickému personálu, či vztah k blízkým osobám. Teoretická část bakalářské práce se zabývá definicí bolesti, její patofyziologií, dále popisuje typy bolesti dle poškozené tkáně, délky trvání a faktory ovlivňující bolest. Práce se také zabývá úlohou sestry při hodnocení bolesti a při léčbě chronické bolesti pomocí farmakologických i nefarmakologických metod. Výzkumná část bakalářské práce je zaměřena na chronickou bolest, možnosti užívání nefarmakologických metod k jejímu zvládání a její vliv na partnerské vztahy. Před vypracováním bakalářské práce byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, zda pacienti využívají i nefarmakologické metody k zvládání chronické bolesti. Druhým cílem bylo zjistit, jak hodnotí pacienti s chronickou bolestí její vliv na partnerské vztahy. Ke zjištění výše uvedených cílů byly stanoveny dvě hypotézy: H1 Ženy s chronickou bolestí využívají více nefarmakologických metod k zvládání chronické bolesti než muži. H2 Ženy s chronickou bolestí vnímají méně negativně její vliv na partnerské vztahy než muži.K zpracování problematiky a zjištění stanovených cílů bylo zvoleno kvantitativní výzkumné šetření. Sběr dat byl proveden pomocí anonymního dotazníku, jehož cílem bylo získat informace k dané problematice.Výzkumné šetření probíhalo v období od března 2014 do dubna 2014 v Nemocnici České Budějovice, a. s. a v Nemocnici Pelhřimov, příspěvková organizace. Dotazníky byly rozdány na traumatologické, chirurgické a rehabilitační oddělení, dále do ambulance bolesti a na oddělení následné péče. Celkem bylo rozdáno 100 dotazníků. Vyplněných dotazníků se vrátilo 74. První otázky byly zaměřené na identifikaci respondentů (pohlaví, věk). Dále následovaly otázky týkající se délky trvání chronické bolesti dotazovaných, zda využívají nefarmakologické metody k zvládání chronické bolesti. Následovaly otázky zaměřené na to, zda chronická bolest ovlivňuje partnerské vztahy respondentů.Pro vyhodnocení dotazníkového šetření byl použit program Microsoft Office Excel 2010. Do tohoto programu byly všechny odpovědi respondentů zaznamenány. Pro tuto práci byly použity funkce typu sloupcové a výsečové grafy. Následně pro potvrzení, či vyvrácení hypotéz byl použit test shody x2 (chí kvadrát test).Z výsledků provedeného výzkumného šetření vyplynulo, že nejen ženy, ale i muži využívají nefarmakologické metody k zvládání chronické bolesti. H1 se tímto výsledkem tedy statisticky nepotvrdila.Dále z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že rozdíl ve vnímání chronické bolesti jak u žen, tak i mužů je velice nepatrný. H2 se tedy dle statistického hlediska nepotvrdila.
The pain as a nursing problem
Keywords: bolest chronická bolest pacient ošetřovatelská péče; pain-chronic pain- patient- caregiving