Vybrané aplikace matematiky - Kratochvíl, Daniel (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá tématem teorie her, která spadá do oblasti aplikované matematiky. Celá práce je rozdělena do tří částí. V úvodní části jsou čtenáři představeny základní pojmy teorie her, které jsou následně aplikovány v matematických konfliktních modelových situacích. Druhá část se věnuje historii teorie her a uvádí některé historické problémy a milníky v této oblasti matematiky. Poslední část je pak zaměřena na různé varianty NIM her, jejich analýzu a hledání optimální strategie.
Selected applications of mathematics
Keywords: NIM; optimální strategie; NIM součet; teorie her; NIM; optimal strategy; NIM sum; game theory