Etické otázky v profesi zdravotní sestry - Bidelnicová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem bakalářské práce jsou etické otázky v profesi zdravotní sestry. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické část jsou popisovány základní pojmy, jako jsou etika, morálka, svědomí, ctnosti či mravnost. Dále je zaměřena na profesní etiku a s ní spojené specifika pro výkon povolání, vzdělávání zdravotních sester, propojení výchovy ke zdraví a zdravotní sestry či etický kodex, jeho porušení a definici syndromu vyhoření. V praktické části práce je uvedeno vyhodnocení dotazníků, které měli za úkol zmapovat dodržování a znalost obecně uznávaných pravidel a zásad etického chování. Dotazník vyplnilo celkem 72 respondentů, z toho 61 žen (84,7 %) a 11 mužů (15,3 %). Středoškolsky vzdělaných respondentů bylo celkem 43 (59,7 %) a vysokoškolsky vzdělaných 29 (40,3 %). Z výsledků je patrné, že 22 respondentů (75,9%) vysokoškolsky vzdělaných, více dodržují obecně uznávaná pravidla oproti středoškolsky vzdělanými tj. 31 respondentů (72,1 %).
Ethical issues in the profession of nurse
Keywords: etika; zdravotní sestra; etický kodex; porušení etického kodexu; syndrom vyhoření.; ethic; nurse; ethical code; violation of the ethical code; burnout.