Reakcia na poškodenie DNA v zelených riasach Chlamydomonas reinhardtii a Scenedesmus quadricauda - Hlavová, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
V tejto práci bol sledovaný účinok FdUrd, zeocínu, kofeínu a ich kombinácie na bunkový cyklus zelených rias Chlamydomonas reinhardtii a Scenedesmus quadricauda a tiež reakcia oboch modelových organizmov na poškodenie DNA. FdUrd aj zeocín sposobili poškodenie DNA, ktoré viedlo k zastaveniu bunkového cyklu oboch druhov rias. Naopak, kofeín čiastočne prekonal zastavenie bunkového cyklu v G2 fáze sposobené zeocínom. Pre identifikáciu mechanizmu kontrolujúceho reakciu na poškodenie DNA bola sledovaná proteínová hladina troch kľúčových regulátorov bunkového cyklu - CdkA, CdkB a Wee1 kináz.
DNA damage response in green algae Chlamydomonas reinhardtii and Scenedesmus quadricauda
Keywords: bunkový cyklus; poškodenie DNA; zeocín; kofeín; FdUrd; Chlamydomonas reinhardtii; Scenedesmus quadricauda; Wee1; DNA damage; zaocin; caffeine; FdUrd; Chlamydomonas reinhardtii; Scenedesmus quadricauda; Wee1