Aktivita a informovanost studentů oboru Sociální a charitativní práce 2009-2012 v dobrovolnické a dárcovské činnosti - Foitlová, Radka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na aktivitu a informovanost v dobrovolnické a dárcovské činnosti u studentů, kombinované formy studia, tříletého oboru Sociální a charitativní práce na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Teoretická část definuje základní pojmy a nastiňuje historický vývoj dobrovolnictví v České republice. Dále se zabývá typologií dobrovolnictví, významem dobrovolnictví, prosociálním chováním dobrovolníků a formami dárcovství. Závěr teoretické části je věnován motivaci. Jsou zde popsány základní typy motivace k dobrovolnické činnosti a k dárcovské činnosti. V praktické části práce je proveden kvantitativní výzkum s cílem zjistit, zda má studium oboru Sociální a charitativní práce vliv na zvýšení aktivity studentů v dobrovolnické a dárcovské činnosti a zda se v průběhu studia zvýší informovanost studentů o dobrovolnictví.
Engagement and Information Base of the Students of the Social and Charity Work Studies in the Volunteering and Donation Making in 2009-2012
Keywords: dobrovolník; dobrovolnictví; dárcovství; motivace k dobrovolnictví; motivace k dárcovství; prosociální chování; kvantitativní výzkum; dotazník; volunteer; volunteering; donation; motivation for volunteering; motivation for donation; prosocial behaviour; quantitative survey; questionnaire.