Polymorfizmus FGF2 v asociaci k mléčné užitkovosti a reprodukci skotu - Brzáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce pojednává o vlivu polymorfizmu FGF2 genu na mléčnou užitkovost a plodnost holštýnského plemene skotu. Literární rešerše se zabývá jeho užitkovostí a upozorňuje na současný problém týkající se klesající plodnosti vysoko užitkových plemen mléčného skotu. Druhá polovina literární rešerše je věnována FGF rodině, její charakteristice a spojitosti s mléčnou užitkovostí skotu. FGF2 gen byl pro tuto studii vybrán proto, že je členem dráhy placentárního laktogenu a interferonu-, je tedy zahrnut do zahájení a udržování březosti přežvýkavců a je předpokládán jeho vliv na mléčnou užitkovost. Experimentální část práce se zabývá genotypizací 150 býků holštýnského plemene. Genotypizace byla provedena pomocí PCR-RFLP metody a získaná data byla následně statisticky vyhodnocena. Nebyla nalezena žádná statisticky významná spojitost polymorfizmu FGF2 k mléčné produkci holštýnského plemene. Bylo však zjištěno, že polymorfizmus FGF2 genu má statisticky průkazný vliv na plodnost krav a plemenic holštýnského plemene linie NXA. Tento vliv ovšem nebyl statisticky průkazný u jalovic obou linií a plemenic u linie NEA. SNP11646 polymorfizmus FGF2 genu by mohl být využitelný jako kritérium v gen asistované selekci pro zvýšení plodnosti dojeného skotu holštýnského plemene, avšak před jeho zavedením jakožto selekčního kritéria v šlechtitelském programu je potřeba dalšího navazujícího výzkumu.
Association Between Polymorphism of FGF2 and Milk Yield in Cattle
Keywords: FGF2 gen; polymorfizmus; mléčná užitkovost; plodnost; genotypizace; FGF2 gene; polymorphism; milk yield; fertility; genotyping