Umírání osob bez přístřeší na Českokrumlovsku - Gloserová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá umíráním osob bez přístřeší v Českokrumlovském regionu. Zaměřuje se na bezdomovectví jako takové, příčiny vzniku a také možnosti pomoci. Dále se v práci objevují informace o umírání a smrti, včetně umírání bezdomovců. S jejich umíráním jsou propojené údaje o vypravování sociálních pohřbů, včetně dostupných informací získaných z Městského úřadu v Českém Krumlově, kolik sociálních pohřbů město vypravilo v průběhu let 2014-2018. Hlavní technikou v práci je polostrukturovaný rozhovor se sociálními pracovníky sociálního odboru Městského úřadu v Českém Krumlově, Kaplici a Vyšším Brodě a ošetřovatelským personálem Nemocnice Český Krumlov, a.s., kdy jsou jednotlivé výpovědi na shodnou oblast otázek podrobené komparaci. Výpovědi respondentů provází celý text práce, kdy je snaha o konfrontaci informací z odborné literatury a zachycení skutečnosti z praxe. Dalším klíčovým zdrojem pro práci je vyhodnocení dat z dotazníků, které byly předkládané osobám bez přístřeší, jež se zdržují na území Českého Krumlova a zaměřoval se na zjišťování jejich názorů na smrt a umírání. Téma provází mnoho etických souvislostí, jednak z důvodu samotného přežívání osob bez přístřeší na ulici, dále nakolik se stát snaží těmto osobám pomoci a jak je v pomoci limitován, v neposlední řadě také proto, jak je nabízená pomoc vnímána a využívána ze strany osob bez přístřeší.
The deaths of homeless-people in the Český Krumlov region
Keywords: bezdomovectví; příčiny bezdomovectví; pomoc bezdomovcům; umírání; sociální pohřeb; homelessness; causes of homelessness; help for homeless people; deaths; social funeral.