Překladatelské dílo Jiřího Konůpka - beletristické překlady z francouzštiny - Linhartová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je věnována osobnosti překladatele Jiřího Konůpka a té části jeho překladatelského díla, kterou představují beletristické překlady z francouzštiny. Představuje Konůpkovo překladatelské dílo v dobovém kulturním kontextu i v kontextu českého poválečného překladatelství a nabízí co nejúplnější přehled Konůpkových překladů, zejména knižně vydaných. Tento korpus je následně analyzován z hlediska přeložených autorů a děl a také z hlediska kritického hodnocení překladů. Závěr práce je pokusem o zhodnocení přínosu Jiřího Konůpka recepci francouzské literatury u nás.
Translation work of Jiří Konůpek - fiction translations from French
Keywords: Jiří Konůpek; překlad; drama; poezie; próza; francouzská literatura; poválečné období; Jiří Konůpek; translation; drama; poetry; prose; french literature; postwar period