Leasingové financování podle ČÚS a IFRS - Maršounová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této bakalářské práce je porovnání účtování leasingového financování podle ČÚS a podle IFRS. V teoretické části jsou popsány definice a klasifikace leasingu a objasněny základní pojmy a souvislosti podle úprav obou standardů. Praktická část je zaměřena pouze na finanční leasing a vychází z konkrétní smlouvy o finančním leasingu uzavřené mezi pronajímatelem (leasingová společnost) a nájemcem. Na základě smlouvy je rozpracováno zaúčtování jednotlivých kroků nájemce a pronajímatele, což je provedeno nejprve podle úpravy ČÚS a následně podle úpravy IFRS. Oba způsoby jsou v závěru práce srovnány a zjištěné rozdíly mezi standardy popsány.
Financing leasing in accordance with CAS and IFRS
Keywords: leasing; účtování finančního leasingu; nájemce; pronajímatel; leasingová smlouva; lease; financial leasing accounting; leaseholder; leasehold provider; bailment lease