Dřeviny v kosené louce: analýza morfologie, stáří, růstu a přežívání náletových dřevin na druhově bohatých loukách v Bílých Karpatech - Mazůrek, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se zabývá přítomností dřevinných druhů na druhově bohatých temperátních loukách v národní přírodní rezervaci Čertoryje na jihovýchodě České republiky. První část se zabývá studiem změn v dřevinném společenstvu na loukách s rozdílným managementem (kosením, rekultivací, ponechání bez zásahu). Byla použita nepřímá ordinální analýza (DCA) pro určení vztahu mezi dřevinným společenstvem a druhovým složením okolní vegetace v závislosti na využívání krajiny. Dále jsem se pokusil o vysvětlení výskytu a přežívání dřevinných společenstev v závislosti na jejich schopnostech (poměru podzemní a nadzemní části, schopnosti regenerace po přemístění, atd.). Druhá část práce se pokouší identifikovat nejvýznamnější klimatické faktory ovlivňující růst dvou druhů dubu na Čertoryji (1) pomocí určení hlavních vztahů mezi letokruhovou chronologií a klimatem užitím korelace a analýzy funkčních odpovědí a (2) rozlišit významné roky, které korespondují s náhlými změnami růstu a odhalit růst stromů v závislosti na extrémních klimatických událostech, jako je letní sucho. Duby jsou kruhovitě porézní druhy s rychlými přechody mezi jarním a letním dřevem, oba parametry byly měřeny a využity k získání meziročních informaci.
The wood plants in the mown meadow: the analysis of morphology, age, growth and surviving of woody plants on species-rich meadows in the White Carpathian. Bc. Thesis, in Czech.
Keywords: náletové dřeviny; růst dubů; letokruhová analýza; wood plants; oaks growth; tree-ring analysis