Dopravní infrastruktura v ČR, se zaměřením na silniční a železniční - Paur, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se věnuje problematice dopravní infrastruktury v ČR. Je zaměřena na silniční, železniční a kombinovanou infrastrukturu. Analyzuje jejich současný stav a historický vývoj. Následně analýza věnuje pozornost hustotě dopravní infrastruktury, kde se výpočty vztahují na vybranou oblast Evropy a poté na jednotlivé regiony ČR. Hlavní analytickou částí je analýza přetížení dopravní sítě, pro niž byly vybrány frekventované silniční úseky Jihočeského kraje. Návrh opatření je přesun nákladní dopravy na železnici prostřednictvím kombinované dopravy a docílení úspor nákladů na opravy a údržbu silnic. V závěru je navržena implementace kombinované dopravy do regionu formou vytvoření logistického centra.
Road and railway transport infrastructure in the Czech Republic
Keywords: Dopravní infrastruktura; silnice; železnice; nákladní doprava; kombinovaná doprava; hustota dopravní infrastruktury; přetížení infrastruktury; Transport infrastructure; roads; railway; freight; combined tranport; infrastructure density and overload