Koncentrace dusíku a fosforu v odtoku z malých povodích České republiky - Klimešová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce je přiblížit problematiku koncentrace živin v odtoku z malých povodí v České republice. Práce se zaměřuje na nejvíce problémové živiny, které ovlivňují kvalitu vod, kterými jsou fosfor a dusík. V práci jsou dále popsány cykly těchto dvou živin v prostředí a také charakter faktorů ovlivňující vyplavování těchto živin do vod. Také je zde stručně popsaná situace vývoje jakosti vod v České republice a jaký vliv na ní má lidská činnost.
The concentrations of nitrogen and phosphorus in the effluent from small basins Czech Republic
Keywords: dusík; fosfor; jakost vody; eutrofizace vod; nitrogen; phosphorus; water quality; water eutrophication