Připravenost vybraných poskytovatelů zdravotních služeb Jihočeského kraje na zabezpečení evakuace - Středová, Věra (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce bylo "Zjistit současný stav připravenosti vybraných poskytovatelů zdravotních služeb na zabezpečení evakuace." Celkem byly osloveny dvě nemocnice Jihočeského kraje, dle náhodného výběru, a to Nemocnice Český Krumlov a.s. a Nemocnice Jindřichův Hradec a.s. Jelikož se jedná o problematiku evakuace, měl by být personál nemocnice v dostatečné míře informován a připraven. Teoretická část je věnována rešerši právních norem a dokumentů řešících danou problematiku. Jedná se zejména o zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, který popisuje poskytovatele zdravotnických služeb a vyhlášku Ministerstva vnitra č. 380/2000 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva, která se zabývá evakuací a jejím popisem. Teoretická část se podrobněji zabývala charakteristikou poskytovatelů zdravotnických služeb, druhy zdravotnických zařízení, popis evakuace a události spojené s evakuací v České republice a v zahraničí. Pro zodpovězení výzkumné otázky "Jaký je současný stav připravenosti vybraných poskytovatelů zdravotních služeb na zabezpečení evakuace?" byla dodatečně stanovena hypotéza č. 1 "Informovanost vybraných poskytovatelů zdravotních služeb Jihočeského kraje na zabezpečení evakuace nedosahuje 75 %." Dotazník obsahoval celkem 29 otázek byl rozdělen na 4 podrobné úseky a to, informace o respondentovi, aspekty informovanosti, aspekty připravenosti a další aspekty. K hodnocení informovanosti zdravotnického personálu k připravenosti na evakuaci byla stanovena hranice 75 % úspěšnosti správných odpovědí. Z výsledků se prokázala nedostatečná informovanost a to na hranici 55 %. Dodatečně byly také stanoveny hypotézy č. 1 - č. 6, které byly zaměřeny na vliv informovanosti respondentů na věku, pohlaví, nejvyššího dosaženého vzdělání, oddělení a délce praxe. Pro statistické vyhodnocení byla zvolena metoda ANOVA, která ukázala, že informovanost respondentů závisí na pohlaví, věku a nejvyšším dosaženém vzdělání u obou nemocnic a každé jednotlivě. Dále je pak informovanost respondentů závislá na oddělení obou nemocnic a Nemocnice Jindřichův Hradec a.s. a naopak u Nemocnice Český Krumlov a.s. závislá není. Délka praxe poté není závislá u obou nemocnic a Nemocnice Český Krumlov a.s. a u Nemocnice Jindřichův Hradec a.s. naopak závislá je. Výsledky dotazníkového šetření ukázaly, že připravenost a informovanost zdravotnického personálu u Nemocnice Český Krumlov a.s. a Nemocnice Jindřichův Hradec a.s. je nedostačující a poukazuje na nutnost zdravotnický personál o této problematice více seznámit.
Preparedness of selected South Bohemian health service providers to secure evacuation
Keywords: Evakuace; informovanost; poskytovatel zdravotnických služeb; připravenost; Evacuation; preparedness; health service provider; readiness