Zrození a proměny rožmberské tradice v Třeboni. Edice textů Třeboňských pamětí - Šťovíček, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce je prvním krokem k systematickému studiu druhého života Rožmberků. Vedle analytické části zkoumající zrození rožmberské tradice v měšťanském a klášterním prostředí, je cílem diplomové práce komplexní zpřístupnění edice textů Třeboňských pamětí. Studie vůbec poprvé stanovuje charakter, rozsah, proměny a nárůst jednotlivých textů v časových okruzích. Jak se nově ukazuje, specifičnost a výjimečnost textů Třeboňských pamětí coby pramene měšťanské provenience, ale rovněž třeboňského augustiniánského kláštera, spočívá především v jejich obecném povědomí a nepřerušené kontinuitě jejich živé existence, která byla udržována nejprve obyvateli Třeboňska a od poloviny 19. století díky vydání nekritické edice též vědci a širokou veřejností. Od konce 17. století po současnost se také díky textům Třeboňských pamětí vytváří druhý život Petra Voka. Na základě těchto textů vzniká v 19. století mnoho literárních ztvárnění a divadelních děl, což pokračuje po celé 20.století a vrcholí v podobě filmových ztvárnění. Diplomová práce si také všímá proměn hodnocení tohoto historického pramene od 19. století po současnost.
The nascency and metamorphoses of the Rosenberg tradition in Třeboň. The Edition of the Třeboň´s Reminiscences