Analýza možností provedení evakuace obyvatelstva v předúnikové fázi radiační havárie v podmínkách ETE - Makrlík, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Havárie na jaderném zařízení spojené s úniky radioaktivních látek do životního prostředí mohou mít v některých případech vážné radiobiologické dopady na obyvatelstvo a vyžadovaly by, neodkladně nebo následně, zavádění ochranných opatření od jodové profylaxe a ukrytí až po evakuaci či trvalé přesídlení. V první části diplomové práce jsou popsány podmínky provozu jaderného zařízení, technologie jaderné elektrárny Temelín včetně popisu technologie a funkce havarijních systémů a základní principy bezpečnosti a ochrany životního prostředí. Dále jsou popsány principy a cíle jaderné bezpečnosti, radiační ochrany a havarijní připravenosti. Navazuje podrobnější popis zajištění havarijní připravenosti na jaderné elektrárně Temelín včetně návaznosti na Vnější havarijní plán a vyhlašování ochranných opatření pro obyvatelstvo. Cílem diplomové práce je zhodnocení procesu rozhodování o vyhlášení evakuace v předúnikové fázi radiační havárie z pohledu a možností provozovatele jaderné elektrárny Temelín. V části metodika je uveden popis programového vybavení RTARC pro hodnocení radiologických dopadů z úniku radioaktivních látek v okolí jaderné elektrárny Temelín při radiační havárii. Popsán je rovněž soubor zdrojových členů (scénářů událostí), který byl při výpočtech používán. V kapitole výsledky jsou uvedeny a zhodnoceny výpočty z programu RTARC. Na základě analýz výsledků lze konstatovat, že použití programu pro podporu rozhodování je přínosné a prakticky v konečném důsledku může napomoci k efektivní ochraně obyvatelstva. U části uvažovaných zdrojových členů nelze evakuaci v předúnikové fázi doporučit vzhledem k rychlému průběhu a úniku radioaktivních látek do životního prostředí.
Analysis of the possibility to perform evacuation of inhabitants at the pre-leakage phase of radiation accident in nuclear power plant conditions
Keywords: jaderná elektrárna Temelín; evakuace v předúnikové fázi; vnější havarijní plán; zóna havarijní připravenosti; ochranná opatření; havarijní připravenost; Temelín Nuclear Power Plant; evacuation before a radioactive release; emergency preparedness; protective measures; off-site emergency plan; emergency zone