Kostel v Panenském Týnci - nástin stavební technologie - Pavlíčková, Anna (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem mé práce je objekt nedostavěného klášterního kostela v Panenském Týnci. Jedná se o stavbu, jejíž současný stav je vhodný pro prvotní seznámení se se stavebními technologiemi středověkého sakrálního stavitelství, neboť má odhalené zdivo a viditelné stopy po průběhu a způsobu stavby. Budu se zabývat strukturou zdiva a jejími proměnami v různých fázích stavby. Ve své práci se zaměřím rovněž na některá nejasná místa a zvláštní prvky ve zdivu, které by mohly být pozůstatkem průběhu stavby. Podobné zkoumání je také příležitostí k mezioborovému dialogu, neboť budu se ve spolupráci s geologem a pokusím se určit oblast původu stavebního kamene, případně konkrétní lom, v němž byl materiál získáván.
Church in Panenský Týnec - outline to the building technology
Keywords: kostel; středověk; stavební technologie; konstrukce.; church; Middleage; building technologies; construction.