Vzájemné vnímání vojáků a sester na chirurgickém oddělení - Prášková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá vzájemným vnímáním vojáků a sester na chirurgickém oddělení. Abychom mohli vzájemné vnímání zjistit, stanovili jsme si dva cíle, a to: Zjistit zkušenosti sester s ošetřováním vojáků na chirurgickém oddělení a Zjistit pohled vojáků na ošetřovatelskou péči na chirurgickém oddělení. Stanovených cílů bylo dosaženo za pomoci polostrukturovaných rozhovorů, jež byly vedeny s všeobecnými sestrami pracujícími na chirurgickém oddělení a vojáky z povolání, kteří mají zkušenosti s ošetřovatelskou péčí na chirurgickém oddělení. Dotazováno bylo 7 sester a 8 vojáků, rozhovory s nimi byly kódovány pomocí metody "tužka a papír". Tato práce poskytuje komplexní pohled na problematiku ošetřování vojáků na chirurgickém oddělení. Z historického hlediska se ošetřovatelství s vojáky úzce pojí. Popisuje strukturu a organizaci tohoto oddělení, včetně nejčastějších chirurgických výkonů a ošetřovatelské péče s nimi spojenou. Ta má svá specifika, jež jsou dána povahou chirurgického výkonu a konkrétním stavem pacienta. Bakalářská práce se věnuje i rolím sestry a pacienta, které se v rámci vztahu sestra-pacient objevují. Mapuje a vysvětluje systém poskytování zdravotní péče vojákům, jenž je legislativně podložen. Na základě výsledků uskutečněného výzkumu bylo zjištěno, že zkušenosti všeobecných sester s ošetřováním vojáků závisí na konkrétním chirurgickém oddělení, kde pracují. Častěji je ošetřují ty, jež jsou zaměstnané ve vojenské nemocnici, což má legislativní podklad. Většina vojáků se setkala s adekvátním a příjemným přístupem ze stran všeobecných sester, avšak objevily se i výtky na jejich nepříjemné chování či nezvládnutý příjem pacientů. Sestry vnímají pozitivně, považují je za potřebné. Z odpovědí se zdá, že vojáci jsou s poskytnou péčí spíše spokojeni.
Mutual Perception of Soldiers and Nurses at the Surgical Ward
Keywords: Ošetřovatelská péče; vojáci; chirurgie; všeobecná sestra; Nursing care; soldiers; surgery; nurse