Reakce společnosti na kriminální činnost mladistvých - Tesařová, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Kriminální chování je mezi mládeží rozšířené do té míry, že prakticky každý mladistvý je již alespoň jednou deliktu dopustil. Vrchol kriminálních aktivit mladistvých pachatelů byl v polovině devadesátých let. Od té doby počty mladistvých pachatelů trestné činnosti klesají. Byly však zaznamenány nové trendy ve vývoji kriminality mladistvých. Snižuje průměrný věk pachatelů, roste brutalita trestních činů, objevují se nové druhy kriminality (dětská prostituce,drogová kriminality). V poslední době se stále častěji diskutuje o snížení věkové hranice trestní odpovědnosti na čtrnáct let, nový trestní zákoník by mohl být schválen na přelomu letošního a příštího roku. Cílem práce je zmapovat postoje společnosti ke kriminální činnosti mladistvých ve vybraných regionech Jihočeského kraje. Dílčí cíle této práce jsou zaměřeny na postoje k věkové hranici trestní odpovědnosti, ke stávající právní úpravu v trestních věcech mládeže, k rizikovým faktorům ovlivňující vznik delikventního chování. Předvýzkumem s odborníky vzešla hypotéza III., která předpokládá kladný postoj odborníků ke snížení věkové hranice trestní odpovědnosti. První hypotéza byla postavena na myšlence, že rizikový faktor ovlivňující vznik delikventního chování mladistvých preferuje laická veřejnost nedůslednost rodičovské výchovy před školním prostředím. Hypotéza I. byla potvrzena. Dílčí stanovená hypotéza zněla, že laická veřejnost není stoupencem rozmisťování kamer ve školách. Tato hypotéza byla vyvrácena. Hypotéza II. přepokládala kladné postoje laické veřejnosti jsou ke snížení hranice trestní odpovědnosti. Hypotéza byla potvrzena. Byl proveden předvýzkum s odborníky, kteří pracují v trestních věcech mládeže. S odborníky byl proveden polostandardizovaný rozhovor. V druhé části byl proveden kvantitativní výzkumu, byl realizován na výběrovém souboru o velikosti 210 respondentů. Výzkumu se zúčastnili obyvatelé českobudějovického a českokrumlovského regionu ve věku od 18-100 let. Nástrojem sběru dat byl sémantický diferenciál. Tato práce by měla sloužit k šíření povědomí a znalostí u laické veřejnosti o problematice kriminality mladistvých. Další využití této práce by mohlo být u odborníků, kteří mají zájem o zjištěné postoje veřejnosti k dané problematice.
Society Response on Juvenile Criminal
Keywords: mladistvý; delikvence; faktor ovlivňující vznik delikventního chování; věková hranice trestní odpovědnosti; vývoj kriminality mladistvých; charakteristika trestní činnosti; sankce; anonymita pachatele; youthful; deliquent; factors which cause arise of criminal behaviour; age limit of penal responsibility; development criminality youthful; characteristic penal activities; sanction; anonymity offender