Smrt v médiích dnes a před dvaceti lety (Lidové noviny, Mladá fronta DNES) - Stavraki, Arina (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá smrti v mediích dnes a před dvaceti lety. Z vybraných deníků Lidové noviny a Mladá fronta DNES byly vybrány články z let 1990, 1991, 2010 a 2011. Tyto články popisovaly tragické události, při kterých někdo přišel o život. Témata byla rozdělena do podkategorií: smrt při autonehodě, srážka vlaků, zemětřesení, vraždy, sebevraždy, smrt významné osobnosti, téma obnovení trestu smrti, interrupce a eutanazie. Po výběru článků proběhla analýza a jejich vzájemné porovnání. Nejdřív byly porovnány články z let 1990 a 1991, u kterých došlo ke zhodnocení tohoto období. Dále se analyzovaly články z let 2010 a 2011. Závěrečným hodnocením celé práce bylo konkrétní porovnání článků, a to buď stejných, podobných, nebo naopak zcela rozdílných témat a událostí v rozmezí dvaceti let. Práce poskytuje náhled na změny, k nimž za dané období v žurnalistice docházelo, a to jak ve stylu informování čtenářů o tragických událostech, tak i ve zvýšení informovanosti o smrti vůbec.
Death in the media nowadays and twenty years ago
Keywords: smrt; média; novinové články; death; media; newspaper articles