Významné genetické faktory asociované s výskytem vybraných psychiatrických diagnóz v české populaci - Kutilová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této diplomové práce bylo shrnout obecné poznatky o demenci a jejích rizikových faktorech. V experimentální části práce byl vyšetřen u vybraných jedinců výskyt genotypových frekvencí pro geny APOE, MTHFR a COMT. Tyto geny jsou spojovány s demencí a Alzheimerovou chorobou. Dalším cílem bylo nalézt možnou asociaci mezi těmito geny a rizikovými faktory demence.
The significant genetic factors associated with the incidence of selected psychiatric diagnoses in the Czech population
Keywords: demence; Alzheimerova choroba; APOE gen; MTHFR gen; COMT gen; rizikové faktory; dementia; Alzheimer's disease; APOE gene; MTHFR gene; COMT gene; risk factors