Tištěné kalendáře Ludmily Sedlčanské z 50. a 60. let 17. století - Kratochvílová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem této bakalářské práce jsou tištěné kalendáře pražské dvorské tiskařky Ludmily Sedlčanské z Karlova, která působila v 17. století. Kalendáře jsou uloženy v Národním archivu Praha ve fondu Archiv pražského arcibiskupství. Práci tvoří tři části. V první části jsou uvedeny informace o vývoji a grafickém zpracovávání kalendářů v Evropě i v českých zemích od počátků písemnictví až po současnost, největší důraz je kladen na období vzniku knihtisku. Druhá část se zabývá životem a tvorbou Ludmily Sedlčanské, příbuzenskými vztahy a tiskařskou tradicí rodiny Sedlčanských. Poslední část této práce tvoří popis a rozbor vydávané kalendářové produkce tiskařky Sedlčanské od dvou významných německých astronomů Hermanna de Werwe a Michala Kruegenera. Přílohou práce je soupis dosud známých tisků Ludmily Sedlčanské a několik obrazových ukázek kalendářů.
Printed calendars Ludmila Sedlčanská´s from the fifties and sixties 17th century
Keywords: Ludmila Sedlčanská; kalendáře; calendars