Hodnocení environmentálních dopadů chovu hmyzu pro potravinářské účely v podmínkách ČR metodou LCA - Muchka, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá hodnocením environmentálních dopadů chovu hmyzu pro potravinářské účely v podmínkách České republiky. Téma je zaměřeno na dopadovou kategorii klimatické změny s důrazem na Global Warming Potencial (zkráceně GWP). Environmentální dopady jsou hodnoceny pomocí metody Life Cycle Assessment (LCA). Tato metoda je založena na vyhodnocování dopadu, který má produkt na životní prostředí v průběhu jeho života. Díky tomu bylo pomocí metody možné vyhodnotit různé potenciální typy dopadů. LCA analýza je postavena na základě principu "cradle to gate", tzv. od kolébky k bráně. Přístup je založen od získávání surovin, až po konečnou výstupní bránu, reprezentovanou v podobě produktu. Jako produkt je zvolen jeden kilogram hmyzího produktu. Pro LCA analýzu byl vytvořen modelový chov potemníka moučného (Tenebrio molitor). Data pro tuto práci byla získávána od chovatelů jedlého hmyzu v České republice, kterým bylo zasláno šetření. Některá data byla získána z odborné literatury. V návaznosti na získaná data byl vytvořen výpočet vznikající environmentální zátěže. V diplomové práci bylo zjištěno, že jeden kilogram hmyzího produktu generuje uhlíkovou stopu 11,87 kg CO2-eqv.
Evaluation of environmental impacts of insect production for food purposes in conditions of the Czech republic by the LCA method
Keywords: jedlý hmyz; Tenebrio molitor; LCA analýza; změna klimatu; udržitelnost; edible insects; Tenebrio molitor; LCA analysis; climate change; sustainability