Ženské postavy v mezní situaci v Lustigových prózách - Šímová, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá třemi prózami Arnošta Lustiga tvořícími tzv. Židovskou trilogii: Lea z Leeuwardenu, Colette, dívka z Antverp a Tanga z Hamburku. Na začátku práce je vymezen pojmový aparát poetiky postavy a mezní situace. Pozornost je dále přenesena na hlavní ženské hrdinky Židovské trilogie. Práce sleduje jejich vývoj, charakteristické znaky, jejich pozici mezi ostatními, jejich jednání v mezních situacích, které jim připravila válka, co musely podstoupit, aby neztratily svou důstojnost, a čím o ni naopak přišly. Závěr práce se soustředí na vzájemnou komparaci děl, zvláště pak hlavních hrdinek.
Female Characters in Terminal Situation in Proses of Arnošt Lustig