Muzikoterapie a její využití u dětí se zdravotním postižením - Kašparová, Julie (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá vznikem a vývojem muzikoterapie ve světě až po součastná pojetí a aplikaci. Věnuje se otázce vlivu, významu a funkcím hudby v životě člověka. Práce směřuje k přiblížení využití muzikoterapie u dětí s mentálním, tělesným a kombinovaným postižením v České republice. Popisuje jaké jsou terapeutické funkce hudby a shrnuje různé typy a metody terapie aplikované v muzikoterapeutické praxi. Praktická část obsahuje popis Dětského centra Arpida a charakteristiku dětí, se kterými byl projekt uskutečněn. Následuje metodický popis tohoto projektu, při němž byly použity různé muzikoterapeutické aktivity při vzdělávání dětí se zdravotním postižením v rámci jejich ucelené rehabilitace.
Music Therapy in Special Education
Keywords: děti se zdravotním postižením; hudba; muzikoterapie; muzikoterapeutické aktivity.; disabled children; music; music therapy; musictherapeutical activities.