Páni z Hradce a Slavatové z Chlumu a Košumberka v polovině 16. století - Bláhová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná diplomová práce se zabývá dvěma šlechtickými rody v polovině 16. století. Zaměřuje se na jejich propojení a vztahy dvou nejvýznamnějších představitelů rodů - Jáchyma z Hradce a Diviše Slavaty z Chlumu a Košumberka. První kapitola přibližuje dosavadní bádání o šlechtě v raném novověku. Následně je vylíčen každodenní život šlechtice. Druhá kapitola se zabývá pány z Hradce s důrazem na osobnost Jáchyma. V další kapitole je pojednáno o Slavatech z Chlumu a Košumberka a o Diviši Slavatovi. Poslední kapitola tvoří jádro diplomové práce. Popisuje formální znaky Divišovy korespondence švagrovi Jáchymovi a analyzuje témata dopisů. Součástí diplomové práce je také edice této korespondence.
Lords of Hradec and Slavata´s of Chlum and Košumberk in the middle of the 16th century
Keywords: historie; novověk; páni z Hradce; Slavatové z Chlumu a Košumberka; korespondence; šlechta; Jáchym z Hradce; Diviš Slavata; history; modern period; Lords of Hradec; Slavata´s of Chlum and Košumberk; correspondence; nobility; Jáchym from Hradec; Diviš Slavata