Všestranné zabezpečení evakuace - Jarešová, Věra (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce je vypracovat celistvý průřez problematiky zabezpečení evakuace a následný detailnější rozbor při jejím zabezpečení ve třech stěžejních oblastech. Povodni, požáru a při úniku nebezpečných chemických látek. Cílem není pouze úzké zaměření na dané tři oblasti, ale rovněž popsat i legislativní stánku, která značně reguluje celý proces a vytváří živnou půdu pro organizování, rozdělování kompetencí a odpovědností, ale také řízení celého procesu se zastoupením všech jednotlivých složek IZS. Samozřejmě nelze ani opomenout běžné obyvatele z řad široké veřejnosti. Detailněji je snaha popsat různé segmenty, které dohromady tvoří skládačku celého obrazu. Jedná se o rozpis a způsob realizace jednotlivých typů evakuací v závislosti na jejích parametrech. V neposlední řadě je také významnou otázkou rozdělení jednotlivých kompetencí a odpovědností, které v souvislosti s touto problematikou přecházejí a jsou vykonávány určenými osobami. Veliký význam je přikládán neustálým cvičením a nácvikům, neboť pouze praktické vyzkoušení může odhalit skryté nedostatky, ze kterých se můžeme do budoucna poučit a přijmout tak opatření, které zahrnují eliminaci již zmíněných problémů. Osobně jsem se zúčastnila nácviku při havárii s únikem čpavku na zimním stadionu a poznatky z něj použila ve své práci. Velmi zajímavé bylo teoretické srovnání toho, jak má evakuace probíhat, s realitou.
All-round indemnity of the evacuation
Keywords: Evakuace; Krizové řízení; Krizové plány; Plán evakuace; Povodeň; Únik nebezpečných chemických látek; Požár; Evacuation; Emergency management; Crizis plan; Evacuation plan; Flood; Outflow of chemical materials; Fire