Rozdíly v uspokojování afiliačních potřeb u klientů na gerontopsychiatrických odděleních v ČR a Nizozemí - Kotrčová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2008)
Přibývá seniorů s duševní poruchou, kteří musí být umisťování do ústavních zařízení pro zhoršující se zdravotní a psychický stav. Nejen rodina, ale i personál v těchto zařízeních si musí uvědomit, že posilování pocitu sounáležitosti a příslušnosti k určité skupině je pro jedince, který se přestává orientovat v sobě i okolním světě, nedílnou součástí holistické péče. Bakalářská práce na téma Rozdíly v uspokojování afiliačních potřeb u klientů na gerontopsychiatrických odděleních v ČR a Nizozemí se zabývá problematikou uspokojování potřeb lásky a sounáležitosti u seniorů s duševní poruchou, kteří jsou umístěni v zařízeních ošetřovatelského typu. Výsledky výzkumu mohou posloužit sestrám a studentům pochopit význam potřeb lásky a sounáležitosti a přimět je k činnostem, které povedou k uspokojování těchto potřeb.
The differences in meeting affiliation needs of clients at gerontology-psychiatric wards in the Czech Republic and the Netherlands
Keywords: afiliační potřeby; dobrovolnictví; domov pro seniory se zvláštním režimem; gerontopsychiatrie; hierarchie potřeb; ošetřovatelský proces; ošetřovatelství; affiliation needs; volunteer work; retirements home with special treatment; gerontopsychiatry; hierarchy of needs; nursing process; nursing