Syndrom karpálního tunelu v kontextu fyzioterapie - Krčová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce zahrnuje informace o syndromu karpálního tunelu. Obecná část je zaměřená především na anatomické uspořádání karpálního tunelu, klinické projevy, diagnostiku onemocnění a konzervativní léčbu. Operace je častým řešením tohoto onemocnění, proto jsem ji zmínila alespoň okrajově, i když není předmětem práce. Cílem práce je zhodnotit metodiky fyzioterapie využívané u pacientů se syndromem karpálního tunelu a také zhodnocení subjektivních potíží pacientů před a po aplikaci těchto metodik. Pro vypracování práce jsem využila metodiku kvalitativního výzkumu s následujícími technikami sběru dat: studium dokumentů, pozorování, volný rozhovor, sekundární analýza dat. Kazuistiky tří pacientů obsahují především vyšetření, popis rehabilitace pacientů se syndromem karpálního tunelu vybranými konzervativními metodami fyzioterapie. Metody, na které jsem se zaměřila jsou léčba laserem, ultrasonoterapie, bezkontaktní elektroterapie, manipulační léčba měkkých tkání, mobilizace kloubů, metoda propriocepticní neuromuskulární facilitace, mobilizace dle Butlera a metoda tejpování. Tyto metody pacienti hodnotili obecně pozitivně a přinesly také zlepšení jejich potíží. Myslím, že použité metody by měly být aplikovány dlouhodoběji a doporučila bych jejich kombinování. Dá se tak efektivněji využít možností fyzioterapie. Dále si myslím, že důležité také je pacienty o onemocnění a příčinách jeho vzniku dostatečně a srozumitelně informovat. Tím by se přispělo k pochopení jejich potíží a k zvýšení motivace pacientů s problémem něco dělat.
Carpal Tunnel Syndrome in Context of Physiotherapy
Keywords: Konzervativní léčba; Parestézie; Syndrom karpálního tunelu; Conservative treatment; Paresthesia; Carpal Tunnel Syndrome